Het belang van zelfreflectie en bewustwording

In ons drukke leven is het gemakkelijk om mee te gaan in de waan van de dag en te vergeten om af en toe stil te staan bij onszelf en onze ervaringen. Zelfreflectie en bewustwording zijn echter essentieel voor ons welzijn en onze groei als individuen.

Een coaching traject bied je deze ruimte wel en je wordt hierin ook begeleid om deze tools (verder) te ontwikkelen en in te zetten in je eigen leven en werk. 

Wat brengt zelfreflectie?

Zelfreflectie is een proces waarbij je stilstaat bij je mentale en emotionele ervaringen.

Het houdt in dat je terugkijkt op je eigen gedachten en gevoelens om deze beter te begrijpen. Het kan ook helpen om afstand te nemen van je overtuigingen en deze opnieuw te beoordelen, zodat je jezelf beter kunt ontwikkelen en kunt groeien. Je wordt je eerder bewust van gedachten die je weerhouden van dat wat je wenst te doen. En welke onzekerheden of angsten je blokkeren.

Zelfreflectie is van belang omdat je hierdoor actief bezig bent met je persoonlijke groei en ontwikkeling. Door stil te staan bij je eigen gedrag en gedachten, word je bewust van de voordelen en de nadelen hiervan. Dit helpt je om beter te begrijpen wie je bent en waar je naar toe wilt in het leven.

Je gaat zien wat je doet en waarom/waardoor je iets doet. Hierdoor krijg je meer begrip naar jezelf toe. Je krijgt meer inzicht in je eigen gevoelens, emoties en gedrag. 

Je leert om niet al je gedachten en overtuigen die opkomen direct voor waar aan te nemen. Je kijkt objectiever naar je handelen en de achterliggende redenen van dit handelen.

Hierdoor ontdek je eerder blinde vlekken bij jezelf en kun je makkelijker gedragspatronen doorbreken die je niet (meer) dienen.

 

Wat is bewustwording?

Bewustwording bereik je middels zelfonderzoek. Dit is je bewust worden van wie je bent, wat je verlangens zijn, je doelen en wensen. Maar ook je valkuilen of waar jij emotioneel geraakt wordt en waarom. Wat geeft jou energie en wat niet? In welke mate luister je naar deze signalen of negeer je ze?

Zelfonderzoek vraagt om stil te staan bij jezelf. In plaats van in de doe-modus in de reflecteren modus. Je kunt bewust vertragen door meer tijd voor jezelf te nemen, vaker nee te zeggen en te ontspannen in plaats van voortdurend bezig te zijn. 

Door deze aanpak creëer je meer ruimte voor jezelf, waardoor er nieuwe inzichten kunnen ontstaan.

Daarnaast is een coach sessie de plek om begeleid zelfreflectie toe te passen en gespiegeld te worden door de coach. Hierdoor kun je dieper zakken. Ook al dieper coachen. Je onderzoekt dan ook dat wat nu nog onbewust is. En diepere lagen die onder gedachten, overtuigen en emoties zitten. 

Dit zorgt ervoor dat je minder stress en onvrede in je leven ervaart. Je hebt duidelijker voor ogen waar je naartoe wilt en wat je gelukkig maakt. Onzekerheden en angsten, in de breedste zin des woord, blokkeren jou niet meer.

Meer weten?

Plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek met me in. Dit kan zowel online plaatsvinden als offline.

(Visited 103 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *